További termékeink
Termék kategóriák
Termékajánló
A kerék és görgő kiválasztásának szempontjai
 
 
1.) Teherbírás
 
Elsőként határozza meg pontosan, hogy milyen teherbírásra van szüksége, amely a szállítóeszköz súlyából és a mozgatni kívánt tömeg összegéből adódik. Az összes terhet osztani kell – 4 kerék esetén – hárommal.  Így kerül kiszámításra az egy kerékre eső terhelés, melyet egyenetlen talaj esetén négy kerék helyett három kerékre eső terheléssel kell figyelembe venni. A teherbírás meghatározásakor számításba kell venni a használat során felmerülő gyakori ütéseket és a gödrös felületen történő mozgatást, amelyek rövid távon jelentős túlterhelést okozhatnak, ezért terhelési tartalékkal kell számolni.
 
2.) Keréktípus
 
Ha a teherbírás mértékét eldöntötte, akkor ki kell választani a megfelelő kereket, görgőt, melynél a következő fontos kritériumokat kell figyelembe venni:
 
 • felhasználás jellege

  tömörgumis kerekek (Standard): kiváló minőségű anyagból vulkanizálással készült, egyszerű, erős abroncsok az egyszerűtől a közepes igénybevételig. Ajánlatosak egyenetlen padozatnál, amennyiben a csendes járás kívánatos. Kínálatunkban megtalálhatóak a „fűnyíró” jellegű kerekek, melyek futófelülete újrahasznosítható anyagból készül és alkalmasak a földön, füvön, homokon, stb. történő használatra.

  tömörgumis kerekek (Elasztikus): ha az általános tömörgumi kerekek által biztosított teherbírás kevés, akkor ezek biztosítják a nagyfokú igénybevételt, teherbírást és a zajtalan haladást (Elasztik, Poliuretán, Vulkollan, stb.).

  Wicke-TOPTHANE: a TOPTHANE gumi jellegű mechanikai szempontból, de kitűnő a vágás- és kopásállósága, a legnagyobb igénybevételre is alkalmas. Ez a kiemelkedő minőségű poliuretán, melyet speciális öntési technológiával visznek fel futófelületenként. Az erős kapcsolatot a tárcsával vagy acélgyűrűvel a kémiai közvetítőanyag biztosítja. A futófelület kiválasztásakor többféle keménység közül választhat (75, 85, 92, 96 Shore A) az igényeknek megfelelően.

  poliamid kerekek: fröccsöntéssel készült, hőre lágyuló műanyag kerekek, melyek ritkán mozgatott eszközöknél, sima kemény felületen – például aszfalt, beton – jól használhatóak. Nagy a törésállóságuk és hosszú az élettartamuk.

  fémkerekek: ha az egyéb típusoknál feltüntetett teherbírás kevésnek bizonyul, akkor fémkerék ajánlott, mely jól megfelel a 150 °C feletti környezetben is.

  levegős kerekek: küszöb, egyenetlen talaj esetén ajánlott. Kényes teher szállítására alkalmas. Amennyiben tömörgumi kerék alkalmazása lehetséges, úgy válasszuk inkább azt, mivel a levegőskerék nagyfokú karbantartást igényel.
   
 • átmérő

  Az átmérő mértékének kiválasztásakor fontos tudnivaló, hogy minél érdesebb, egyenetlenebb a talaj, illetve minél nagyobb a mozgatandó teher/súly, annál nagyobb kerékátmérőt ajánlott választani. Ez érvényes küszöbök, barázdák, hasadékok átugratásánál is.
 
3.) Csapágyazás
 
A kerékcsapágyazás nagymértékben befolyásolja a  kerék, és ezáltal a szállítóeszköz mozgathatóságát. Kiválasztásakor figyelembe kell venni a speciális igényeket, a teherbírást, környezeti hatásokat, a felhasználás időtartamát, és további esetleges körülményeket. A kerékcsapágy eldöntésekor az alábbi lehetőségek közül választhat:
 
 • siklócsapágy: egyszerű, gondozást szinte nem igénylő csapágyazás. Ütésálló. Poliamid persely. Nedves helyen történő használatra. Kis sebességgel, és ritkán mozgatott szerkezetekhez ajánlott.
   
 • tűgörgős (görgős) csapágy: robosztus, ellenálló, gondozást szinte nem igénylő csapágyazás. Kicsi gördülési ellenállás. Ütésálló. Hosszantartó zsírozottság. Kis sebességgel mozgatott eszközök esetében a leghasználhatóbb csapágyazás.
   
 • golyóscsapágy: precíziós golyóscsapágy, könnyű futás nagy terhelésnél és sebességnél egyaránt.
   
 • kúpgörgős csapágy: nagy teherbírású kerekekhez használják, nagy igénybevétel esetén. Nagy terhelhetőség. Önbeálló csapágy.
 
4.) Villa szerkezet
 
3-féle villa típust különböztetünk meg:
 
 • forgó villa: a forgóvillás kerekek egy függőleges tengely körül fordulnak el. A villa és a golyóskosár rögzítőelem segítségével vannak egymáshoz erősítve. A villa forgathatóságát megtartva a rögzítőelemek szilárdan vannak a szerkezetre felszerelve.
   
 • fix villa: a fixvillás kerekek a forgóvillás kerekekkel ellentétben nem fordulnak el tengelyük körül, így biztosítanak iránystabilitást.
   
 • forgó villa fék szerkezettel: a fék lehet elülső és hátsó fék is, de többnyire totálfékkel rendelkeznek. Kínálatunkban megtalálható irányrögzítő fékes megoldás is.
 
5.) Rögzítés típusa
 
A forgó- és fixvillákat megfelelő módon rögzíteni kell a gurítandó eszközre, gépre, szerkezetre.  A rögzítőelem kiválasztásának igazodnia kell a szerkezet fajtájához és az adott felhasználási követelményekhez. A leggyakoribb rögzítési típusok a következők:
 
 • hátfuratos: egy csavarral vagy dübellel rögzíthető csőbe vagy zártszelvénybe
   
 • talpas: 4 csavarral rögzíthető talp
   
 • menetes száras
   
 • csapos (bútorgörgőknél)
 
Kosár
Felhasználó

Regisztráció

Vendégként is vásárolhat
Valuta
EURO Árfolyam
HUF valuta HUF 333,87 Ft
A weboldal összes funkciójának működéséhez engedélyezni kell a sütik (cookie) használatát. További információk
Nem engedélyezemEngedélyezem